2016   2015   2014   2013   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006   2005   2004   2003   2002   eerdere jaren

Amitav Ghosh

Amitav Ghosh (Calcutta, 1956) is een van de belangrijkste schrijvers over India en het Verre Oosten. Hoewel de landen in deze regio vrijwel altijd het decor van zijn romans en verhalen vormen, behandelt Ghosh universele vraagstukken – schuld en boete, liefde en ontrouw, leven en dood. Hij doet dan vanuit een historisch perspectief en met een grote betrokkenheid bij het leven en het milieu in de landen van Zuidoost-Azië.

Ghosh groeide op in Bangladesh (toentertijd Oost-Pakistan), Sri Lanka, Iran en India. Hij studeerde aan de universiteiten van Delhi en Oxford, waar hij in 1982 promoveerde in de sociale antropologie. Ook verbleef hij enige tijd in Egypte, waar hij veldwerk deed in het dorp Lataifa (In an Antique Land, 1993).

Amitav Ghosh debuteerde in 1986 met de roman The Circle of Reason en publiceerde daarna onder meer The Shadow Lines en The Calcutta Chromosome. Zijn grootste werken tot dusverre zijn de veel bekroonde roman The Glass Palace (2000), over de geschiedenis van Birma, nu Myanmar, en The Hungry Tide (2004), over het leven in de Sundarbans, de immense delta aan de monding van de Ganges in India en Bangladesh. Over dat boek schreef Hans Bouman in de Volkskrant: “Hoewel het in de eerste plaats een boek is over een fysieke en spirituele reis die de twee hoofdpersonen maken, blinkt het vooral uit als eerbetoon aan de ongenaakbare macht van de natuur”. Aan het eind van het boek doet zich een geweldige vloedgolf voor, die voor de lezer van vandaag onvermijdelijk veel associaties met de tsunami van december 2004 oproept (ook al werd de roman een halfjaar daarvóór gepubliceerd).

Ghosh bezocht direct na de ramp de Andamanen en de Nicobaren, twee eilandengroepen in de Golf van Bengalen, die enkele minuten na Sumatra getroffen werden door de tsunami. Over deze reis scheef hij het essay A Town by the Sea, in Nederland verschenen bij uitgeverij Prometheus te Amsterdam onder de titel Na de tsunami. De opbrengsten van Na de tsunami komen ten goede van de bevolking van de eilanden. De publicatie van The Hungry Tide leidde in India, de grootste democratie ter wereld, tot een intensief publiek debat over het evenwicht tussen natuurbehoud en landbouw, de rol van beleidsmakers en politici en de veiligheid in de Sundarbans.

Ghosh woont de ene helft van het jaar in zijn geboortestad Calcutta, de andere helft in New York. Daar is hij momenteel als visiting professor verbonden aan Harvard University.

Bijlage 
Lecture Amitav Ghosh (English)216.64 KB