Lezing 2021
39e Van der Leeuw-lezing
Stefan Hertmans
,
Emma Lesuis

Van wie is de verbeelding?

De 39ste Van der Leeuw-lezing zal op 19 november 2021 worden uitgesproken door schrijver Stefan Hertmans. 'Van wie is de verbeelding?’ is de centrale vraag die Hertmans hierin stelt. In een samenleving waarin iedereen meer en meer de eigen identiteit opeist, kun je je afvragen: is het aan ons om te bepalen hoe anderen over ons denken? Dat raakt volgens Hertmans het hart van de literatuur, wier bestaansrecht zo ongeveer de inleving in de ander is.

De Van der Leeuw-lezing is een initiatief van de stad Groningen, de provincie Groningen, de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Stichting Martinikerk en de Volkskrant.

Tekst lezing Stefan Hertmans

 

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (70) is schrijver van romans, poëzie en essays. Voor Oorlog en terpentijn, een internationaal succes, kreeg hij de AKO Literatuurprijs. In die roman reconstrueert hij het leven van zijn grootvader, een oorlogsheld, voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog, op basis van diens dagboeken. Met De bekeerlinge trad hij in de voetsporen van een Middeleeuwse vluchteling. Vorig jaar verscheen De opgang, over de SS’er die het Gentse huis bewoonde dat Hertmans in de jaren zeventig had gekocht.

Emma Lesuis

Coreferent is Emma Lesuis (33), documentairemaker, schrijver en performer. In haar werkt combineert ze verschillende disciplines, wat onder meer resulteerde in de live documentaire Aardappelbloed. In deze combinatie van theater en film gaat ze op zoek gaat naar de wortels van haar oudmoeder (de moeder van haar betovergrootmoeder) in Suriname en naar haar eigen positie in de discussie over identiteit en kolonialisme.